ZZ Top, Gröna Lund måndag 16/06 2014 (4/5)

Gubbarna i ZZ Top kan verkligen spela tuff rock och toksvängig blues! Konserten på ett soligt Gröna Lund är över förväntan, det var hur bra som helst! Inledande och störtsköna "Got Me Under Pressure" sätter tonen direkt, Därefter följer dom två fantastiska "Waitin' for the Bus" och "Jesus Just Left Chicago" från deras kanske bästa platta "Tres Hombres" från 1973. Det var också under dom låtarna som jag märker hur överjävligt bra Dusty Hills basljud var. Sällan har jag hört ett så kraftig och tufft basljud på en konsert. Det är väl bara Mr Kilmister som kan slå det.. :) Bra spelar han också, riktigt bra konserten igenom! Dusty Hill är kvällens hjälte. Billy Gibbons spelar även han riktigt bra på sin gitarr, precis som vanligt. Det märks att gubbarna har spelat ihop i över 45(!) år, även om trummisen Frank Beard kanske slirade lite på trummorna till och från. Men det är ingenting som störde speciellt mycket. 

När jag dagen efter konserten läser i Expressen att ZZ Top fick 1/5 blir man lite trött. Recensenten skriver att det blir en transportsträcka mellan hitsen. Härrejävlar vad man kan ha fel och varför recensera en konsert om man inte gillar bandet? Det var ju dom låtarnas om var bäst! Halvokända Pincushion var kanske konsertens höjdpunkt och låtarna från deras senaste platta fungerade kanonbra live. Ett minus bland låtvalen är att dom spelade två covers, framför allt Hendrix "Foxy Lady" tyckte jag kändes onödig. Publiken var väldigt seg förutom när hitsen spelades. Då blev det ett rejält drag och det är ju inte så ovanligt att det är så på stora utomhuskonserter, speciellt när konserten är på en måndag..

Konserten får en stark 4:a i betyg och jag längtar redan till nästa gång jag får se ZZ Top live!

...jag måste också säga att det är extremt imponerande att bandet har haft exakt samma sättning utan att byta ut en enda medlem enda sedan 60-talet. Hur många andra rockband med en drygt 40 årig karriär har det? 0?

(Betyg: 4/5)

Setlist:
Got Me Under Pressure
Waitin' for the Bus 
Jesus Just Left Chicago 
Gimme All Your Lovin' 
I'm Bad, I'm Nationwide 
Pincushion 
I Gotsta Get Paid 
Flyin' High 
Foxy Lady (The Jimi Hendrix Experience cover) 
Catfish Blues (Muddy Waters cover) 
Cheap Sunglasses 
My Head's in Mississippi 
Chartreuse 
Sharp Dressed Man 
Legs 

Encore:
Tube Snake Boogie 
La Grange / Sloppy Drunk Jam 
Tush